Rustig gelegen appartementencomplex in Hongarije, 100 meter van het Balatonmeer, vlakbij Siofok. Ook zeer geschikt voor families met (kleine) kinderen.

Silver Beach Resort ligt aan een gedeelte van het Balatonmeer dat het zilveren strand (in het Hongaars: Ezüst part) genoemd wordt, in Balatonszéplak en is een rustig familie complex. Balatonszéplak is een rustig dorpje net buiten het toeristenoord Siófok, een favoriete plek aan het Balatonmeer.
Het appartementcomplex is gelegen circa 100 meter van het strand (gras) en straalt rust en gezelligheid uit. Het appartementencomplex telt 9 appartementen van verschillende groottes en 1 grote caravan met uitbouw en eigen terras.
Het appartementencomplex beschikt over een eigen parkeerterrein.

De centrale ligging van Balatonszéplak maakt het mogelijk diverse leuke excursies te maken naar diverse plaatsen, steden of toeristische trekpleisters. Boedapest ligt op nog geen uur rijden afstand en ook Tihany, een gezellig toeristisch dorpje tegen een heuvel opgebouwd aan de andere kant van het Balatonmeer, is binnen 30 minuten via een korte rit met de veerboot te bereiken.
Het appartementen complex heeft voor ieder wat te bieden maar is ook zeer geschikt voor gezinnen met (kleine) kinderen. Omdat het hele terrein is afgezet met een hek, kunnen de kleine kinderen het terrein niet verlaten. Voor de jongeren is Siófok een prachtig uitgaanscentrum op nog geen 10 minuten rijden afstand.
Het strand is op loopafstand en er is een kinderspeelplaats aanwezig op het strand. Op het strand kunt u ook o.a. waterfietsen of boten huren.
Verder kunt u in de omgeving vissen, surfen, zeilen, ponyrijden en zijn er voor de jongeren onder ons discotheken.
En zo zijn er nog zo veel andere leuke dingen in de omgeving te doen en te bezoeken (zoals bijvoorbeeld diverse wijngaarden)

In de direkte omgeving zijn er 3 kleine supermarkten voor de dagelijkse boodschappen. Grotere winkelcentra zijn te vinden op circa 3 tot 5 km. van het appartementencomplex.
Ook zijn er diverse goede restaurants met of zonder live muziek te vinden op nog geen 5 minuten rijafstand.

Het Balatonmeer
Het Balatonmeer is het grootste zoetwatermeer in Centraal Europa. Het heeft een watertemperatuur dat in de zomer schommelt tussen de 20 en 26 graden. Zwemmen, windsurfen, zeilen en vissen zijn zeer populair op het Balatonmeer.
Maar ook tijdens de winter kunt u op het Balaton terecht. Tijdens de winter wanneer het meer volledig bevroren is, kunt u bijvoorbeeld urenlang ijszeilen of schaatsen op het mooiste ongerepte natuurijs.

Balatonszéplak
Balatonszéplak is een klein dorpje dat inmiddels samengevoegd is met Siófok, maar het is er een stuk rustiger dan in Siófok. In deze plaats vind u veel sportmogelijkheden. In Balatonszéplak is in de zomermaanden een pretparkje voor kinderen. Het strand loopt hier, net als op de meeste plaatsen aan de zuidkust van het Balaton langzaam af. U kunt hier circa 500 meter het meer inlopen alvorens u moet gaan zwemmen. Hierdoor is deze plaats uitermate geschikt voor jonge kinderen en u kunt hier prima surfen.

Siófok
Siófok is een badplaats langs het Balatonmeer. Het wordt vooral door jongeren bezocht. Enkele populaire clubs zijn Flört, Galeria, Paradizo en The Palace. Verder zijn er talloze restaurants, kroegen en terrasjes. De stad heeft een 15 km. lang strand. Siofok is de geboorteplaats van de bekende operettecomponist Kálmán Imre (1882-1953) Aan hem herinnert een museum, gelegen aan de Kálmán Imre Sétány 5 in Siófok. www.kalmanimre-muzeum.hu

Tihany
Tihany is o.a. vanuit Siofok met een veerdienst te bereiken. Tihany is een van de oudste plaatsjes langs het Balatonmeer. De twee torens van de kerk op de heuvel zijn zeer opvallend. De kerk van Tihany en de benedictijnenkapel waar een museum in gevestigd is, is opgericht in 1055 door koning Andrew I, die in de laagste kapel begraven is. De laagst gelegen kapel is het oudst bewaard gebleven gedeelte van de kerk. Het huidige barokke gebouw dateert van 1754. Een bezoekje aan de barokke abdijkerk met zijn indrukwekkende beelden en plafondschilderingen is zeker een must.
De kerk is jaarlijks in augustus de traditionele plaats voor de orgelconcerten met het Filharmonisch Orkest. De bekendste organisten vertolken er werken van Bach, Händel en Liszt. (informatie via e-mail: tihany@tourinform.hu (bron: hongaars verkeersbureau)
Ook het prachtige natuurpark van Tihany is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een sinds 1952 beschermd natuurpark. De door de wind afgeschuurde basaltrotsen, de in vulkaansteen uitgegraven kluizenaarshuisjes, de in de elfde eeuw hier gevestigde monnikswoningen en de amandelbomen en amandelweide op de Csúcs-berg zijn zeer interessant. Natuurlijke uitkijkpunten van het schiereiland zijn de Kiserdő-top en de Aranyház-top, de mooiste van de ruim 100 oude geisertoppen van de Geiserweide. Deze bergtoppen bieden een onvergetelijk uitzicht op het Belsőmeer (binnenmeer) en het Külsőmeer (buitenmeer) waar veel vogels nestelen.
In de omgeving van Tihany wordt ook gedoken. Vanwege de geringe diepte van het meer, wordt deze sport over het algemeen niet veel beoefend, maar rond Tihany zijn er plaatsen van meer dan 10 meter diep, waardoor hier meer gedoken wordt dan in de rest van het meer.

Szantódpoesta
In Szantódpoesta, circa 15 km. ten zuidwesten van Siofok, kunt u een cultureel centrum voor paardensport en een restaurant vinden. De gebouwen die onder monumentenzorg staan, doen dienst als een museum.

Zala
In Zala, een klein plaatsje in de heuvels van het Somogy gebergte te bereiken via Tab, ligt een mooi park met een klein slot uit de 18de eeuw. Dit is de geboorte plaats van de belangrijkste Hongaarse schilder Mihály Zichy. In het herenhuis, dat eens het bezit was van zijn familie, is tegenwoordig een schilderijenverzameling ondergebracht.

Hevíz
Hevíz is een van de wereldberoemde kuuroorden van Hongarije. De oude Romeinen kenden en gebruikten reeds het geneeskundige effect van het water in Hevíz. In 1795 liet graaf Festetics de plaats tot therapeutisch bad ontwikkelen en liet verschillende badhuizen en kuurfaciliteiten oprichten. Dit vulkanische meer ligt ca. 7 km. van het Balaton meer en is het grootste natuurlijke thermaalmeer ter wereld. De temperatuur van het water is in de winter ca. 28 gr. C. en in de zomer 33-35 gr. C. In de zomer kunt u er tussen de waterlelies zwemmen en in de winter drijft u in het water met een temperatuur van rond de 28 graden kijkend naar het met sneeuw bedekte landschap. Van mei tot november heeft het meer een bijzondere plantengroei. Een bijzonder kuuroord met een aparte sfeer.
De geneeskrachtige modder (fango) van het meer is uitermate waardevol. Het wordt bij medische behandelingen toegepast. De modder is licht radioactief en volgens de Hongaren helpt het tegen reuma en ziektes van het zenuwstelsel.

In het kuuroord Hevíz wordt ook aan sportduiken gedaan. Informatie kunt u inwinnen in de stad Székesfehérvár waar een PADI school gevestigd is in het olympisch zwembad. Zij hebben soms de toestemming om te duiken in het meer van Hevíz. Er is een steile wand die op 30 meter diepte overgaat in een grot, van waaruit zowel warm als koud water uit de ondergrond het meer instroomt. Een duik schijnt hier een unieke ervaring te zijn.

Boedapest
Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en ligt op circa een uur rijden van Balatonszéplak. Boedapest wordt door de Donau in twee delen gesplitst: Boeda en Pest.
Boedapest wordt tot de mooiste hoofdsteden van de wereld gerekend en er zijn vele bezienswaardigheden in Boedapest waaronder de Burcht van Buda, de Matthiaskerk, het Fishermenbastion en het parlementsgebouw.
Ook is het mogelijk om met een rondvaartboot een tocht te maken over de Donau. Of u kunt stijlvol dineren in een tot restaurant omgebouwd schip.
In Boedapest zijn ook vele kuurbaden te vinden. De bekendste is wel het Gellért thermaalbad.
Ook het nieuwe Tropicarium Ocianarium, geopend in 2000, is zeer de moeite van het bezoeken waard. Op een gebied van 3000 m2 is een tropisch landschap gecreëerd waar men de flora en fauna van de Indische Oceaan, de Rode Zee, de Koraaleilanden etc. kan bewonderen. Van vlinders tot kleine en grote vissen, van enkele alligators en haaien tot kleine aapjes. www.tropicarium.hu
Ook zeer interessant voor kinderen is het Wonderpaleis (in het Hongaars: Csodák Palotája) Hier vind u o.a. een fiets waarmee de kinderen op drie meter hoogte boven alles uittorenen of twee piramiden die, met een luchtstroom, een bal subtiel in de lucht houden. Fascinerend is ook een waterloop waar de kinderen hun eerste ervaringen op kunnen doen op het gebied van hydrodynamica (handdoek meenemen) www.csodapalota.hu
Het openbaar vervoer is in Boedapest (net als overal in Hongarije) uitstekend geregeld. Op de site www.bkv.hu kunt u alles vinden over het openbaar vervoer in Boedapest.

Meer informatie
Voor (goedkope) vliegreizen naar Hongarije hebben wij goede ervaringen opgedaan bij: www.skyeurope.com en www.wizzair.com en voor eventueel het huren van een auto: www.dollar.com
Voor treininformatie kunt u terecht bij www.elvira.hu
Voor meer algemene informatie kunt u onder andere kijken op:
www.hongarije.startpagina.nl of www.balaton.pagina.nl of op de site van het Hongaars verkeersbureau: www.hunginfo.nl
NB
Per november 2007 vliegt Skyeurope helaas niet meer vanuit Amsterdam naar Boedapest.

links:
www.vakantielokaties.nl


 

Nederlands English Hungarian Deutsch